Zimą najbardziej lubisz jeździć na:
GŁOSUJ
Bogactwa natury - glinka
2010-06-23

glinka_kosmetyczna_rodzaje_glinek_drogerie_natura.jpgNatura wyposażyła nas w całkiem bogaty wybór skutecznych i sprawdzonych kosmetyków, które dużo lepiej zadbają o zdrowie i piękno naszej skóry niż maski, olejki i kremy przygotowane w laboratoriach.

Jednym z takich kosmetyków są - glinki kosmetyczne.

Stosuje się je od wieków. Obecnie są chętnie używane przez lekarzy balneologów w uzdrowiskach (argilloterapia), kosmetologów w salonach SPA czy gabinetach kosmetycznych. Coraz częściej glinki są także używane w domach. Ich główną zaletą jest łatwa aplikacja oraz fakt, że są produktem naturalnym, co minimalizuje ryzyko wystąpienia uczuleń czy podrażnień.

Glinki kosmetyczne są uwodnionymi glinokrzemianami, należącymi do minerałów ilastych. Ich działanie opiera się głównie na adsorbcji zanieczyszczeń, czyli pochłanianiu sebum i produktów metabolizmu skóry. Mają również działanie mineralizujące, bakteriobójcze oraz zabliźniające. Właściwości lecznicze glinek wynikają z ich koloidalnej struktury oraz zawartości soli mineralnych.

Niektóre glinki mają działanie osuszające, inne nawilżają. Jedne wygładzają zmarszczki, drugie redukują cellulit. Jeszcze inne mają zdolność wiązania kwasów tłuszczowych w skórze - także w głębszych warstwach. Każda kobieta może dobrać glinkę, która będzie odpowiadała rodzajowi i potrzebom jej skóry. Dobrze dobrana zredukuje, a nawet usunie wszelkie niedoskonałości.

Przed kupnem warto jednak sprawdzić, czy glinka, której chcemy użyć, jest glinką naturalną, w czystej postaci, tzn. czy nie dodano do niej substancji chemicznych takich jak substancje zapachowe, antyzbrylacze czy też emulgatory. Ważna jest również czystość glinki. Do pielęgnacji ciała nadają się glinki o czystości co najmniej kosmetycznej, ideałem jest czystość medyczna. Im mniej w glince zanieczyszczeń, tym jej działanie jest silniejsze i skuteczniejsze. Najlepsze glinki kosmetyczne mają zawartość substancji aktywnej na poziomie 95 - 98%. Taką glinkę możemy sami przerobić na maseczkę, wzbogacając ją o dodatkowy składnik np. płatki owsiane.

Pewną trudność może sprawiać dobór odpowiedniego rodzaju glinki do naszego typu skóry. Oto krótka podpowiedź, która pomoże Ci wybrać najodpowiedniejszy dla siebie gatunek glinki.

 

Glinka biała  

Określana też jako: kaolin, glinka chińska, glinka porcelanowa.

Wystepowanie:  Francja, USA, Chiny, Rosja, Japonia, Niemcy, Włochy, Czechy, Polska (Dolny Śląsk).

Glinka o barwie białej, zielonej, szarej lub żółtawej do brunatnej. Jest jedną z najdelikatniejszych glinek o lekkiej konsystencji, jedwabistej i ‘tłustej' w dotyku.
Idealna do pielęgnacji cery suchej, delikatnej, wrażliwej lub zmęczonej ze zmarszczkami. Łagodnie ściąga pory, odżywia i wygładza cerę. Działa łagodząco i odświeżająco, poprawia koloryt skóry. Jest delikatna i bezpieczna. Dzięki właściwościom przeciwzapalnym, poprawiającym krążenie i ściągającym jest stosowana do produkcji maseczek. Stosuje się ją także w pudrach dla niemowląt i dzieci.

 

Glinka czerwona

Określana też jako: czerwony kaolin, french clay red.

Występowanie: Francja

Odmiana glinki białej, bogata w tlenek żelaza i związki miedzi, dzięki którym zawdzięcza swoją intensywnie czerwoną barwę. Dobrze działa na skórę tłustą i mieszaną, a jednocześnie wrażliwą. Leczy i łagodzi trądzik różowaty, zapobiega rozszerzaniu się naczynek krwionośnych. Sprawia, że skóra staje się świeża, gładka i aksamitna o brzoskwiniowym zabarwieniu. Ma właściwości adsorbujące sebum i zanieczyszczenia. Działa łagodniej niż glinka zielona. Stosowana jest jako czerwony pigment w pudrach, szminkach, różu i barwnych kremach.

 

Glinka różowa

Określana też jako: różowy kaolin, french clay pink.

Występowanie: Francja.

Glina różowa jest połączeniem dwóch naturalnych glinek: białej i czerwonej, co nadaje jej swoisty różowy kolor. Ten rodzaj glinki został stworzony w laboratorium, łącząc zalety obu komponentów. Znajduje zastosowanie głównie w kosmetyce do pielęgnacji skóry wrażliwej i delikatnej, również ze skłonnościami do alergii i podrażnień. Jej działanie nie jest tak intensywne jak glinki czerwonej, dlatego teżdlatego nadaje się również dla cery mieszanej i suchej. Daje efekt ściągający, wzmacniający, a jednocześnie kojący i odprężający.

 

Glinka żółta

Określana też jako: żółty kaolin, french clay yellow.

Występowanie: Francja.

Jest to odmiana glinki jeszcze bogatszej w tlenek żelaza niż glinka czerwona. Występuje w postaci żółtego drobnego proszku. Jej działanie i właściwości są niemal identyczne jak w przypadku glinki czerwonej, różni je głównie kolor. Przeznaczona jest do pielęgnacji cery tłustej, mieszanej, trądzikowej oraz cery dojrzałej. Najczęściej stosuje się ją w maseczkach do skóry tłustej i ziemistej oraz normalnej. Łagodnie oczyszcza cerę, uzupełniając niedobory minerałów w strukturach skóry.

 

Glinka błękitna (bentonitowa)

Określana też jako: bentonite, montmorillonit, błękitna glinka krymska, błękitna glinka, glinka wulkaniczna, błękitna glinka krymska, mydło ziemi, ziemia wulkaniczna.

Występowanie: Francja, USA, Krym (jedno z najczystszych złóż na świecie), Rosja.

Glinka błękitna powstała w wyniku gromadzenia się szkliw i popiołów wulkanicznych na dnie mórz i słonych jezior. Ma kolor szary z odcieniami błękitu. Polecana jest głównie do pielęgnacji skłonnej do wyprysków cery tłustej, skóry trądzikowej, łojotokowej, z egzemą lub łuszczycą. Drobne cząsteczki glinki są bowiem doskonałym adsorbentem, dzięki czemu bardzo dobrze wchłaniają sebum oraz produkty metabolizmu znajdujące się zarówno na powierzchni skóry, jak i głęboko w porach. Nałożona na skórę w postaci maski, niczym gąbka wchłania nadmiar sebum, nieczystości i obumarłe komórki, w zamian mineralizując skórę. Glinka ma działanie osuszające i oczyszczające. Dodatkowo dzięki zawartości mikroelementów i minerałów działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo, odżywczo i regeneracyjne, poprawia krążenie i odżywianie tkanek, co z kolei sprzyja regeneracji komórek naskórka i wygładzaniu zmarszczek oraz redukuje cellulit.

 

Glinka zielona

Określana też jako: illite, glinka iłowa, french clay green, glinka morska.

Występowanie: Francja, USA.

Glinka zielona jest bardzo pospolitym i wyjątkowo szeroko rozpowszechnionym minerałem. Szczególnie duże nagromadzenia występują na dnach oceanów. Najlepsza powinna posiadać wyraźny zielony odcień. Szary lub beżowy kolor glinki sprzedawanej jako zielona świadczą o złej jakości (może przyjąć barwę: białą, szarą, zielonawą, brunatnawą). Zielona glinka polecana jest do pielęgnacji cery tłustej, skłonnej do wyprysków, skóry trądzikowej, łojotokowej. Ma właściwości oczyszczające, odkażające, ściągające i regenerujące, wygładza i goi skórę. Ze względu na silne własności odtłuszczające i oczyszczające skórę, nie nadaje się dla cer suchych i delikatnych.

 

Glinka Ghassoul

Określana też jako: rhassoul, czerwona glinka marokańska, maroccan lava clay.

Występowanie: Maroko.

Występuje w postaci brązowo-czerwonego proszku. Po wymieszaniu z wodą przybiera postać błota o właściwościach myjących i odtłuszczających. Działanie glinki Ghassoul polega głównie na absorpcji zanieczyszczeń. Stosuje się ją do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej, a także jako maskę oczyszczającą dla włosów przetłuszczających się. Pomaga w redukcji nadmiernej ilości sebum, matuje, odświeża. Polecana przy łuszczeniu się skóry i wypryskach.

 

Glinka „Fullers Earth"

Określana też jako: multani mitti, ziemia fulerska, solum fullonum, glinka wybielająca.

Występowanie: Anglia, USA, Indie.

Naturalna glinka osadowa, występuje w postaci bezowo-żółtego proszku. Ma silne właściwości odtłuszczające i wybielające. Polecana szczególnie do pielęgnacji cery tłustej i trądzikowej. Stosowana w postaci maseczek rozjaśnia przebarwienia, wyrównuje koloryt skóry, oczyszcza i lekko peelinguje skórę.

 

Glinka z kanadyjskiego lodowca

Określana też jako: canadian glacial clay.

Występowanie: wybrzeża Kolumbii Brytyjskiej, Kanada.

Ten rodzaj glinki występuje w formie szaro-zielonego proszku. Powstała z osadów naniesionych przez wody z topniejących lodowców. Odczyn glinki jest mniej alkaliczny niż większości glinek i mieści się w przedziale pH 6.5-7.3. Glinka działa delikatnie i nie wysusza skóry, dlatego polecana jest w maseczkach do każdego typu cery, nawet wrażliwej i delikatnej. Nawadnia skórę, uzupełnia mikroelementy, poprawia krążenie krwi, poprawia koloryt i strukturę skóry.

Komentarze
ambasadorka napisał(a)
2010-07-02 14:17:53
ambasadorka
ja robię maseczkę z zielonej glinki raz w tygodniu, świetna sprawa, super oczyszcza. polecam!
Wyślij wiadomość
sabina007 napisał(a)
2010-06-24 11:33:29
sabina007
Już dawno nie stosowalam glinki. A to faktycznie jest świetny sposób na poprawienie wyglądu naszej skóry.
Wyślij wiadomość
Aby dodawać komentarze musisz się zalogować. Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się w naszym serwisie.